Yeni başlayanlar için adım adım yağlı boya yapmak. Nasıl yapılır? Yağlı boya tuval, renk, tablo ve araçlar hakkında yeni başlayanlar için eşsiz bir rehber.
Yıllardır resim yapan biri olarak, yağlı boyayı öğrenerek hayatına keyif katmak isteyen herkese bir rehber hazırladım.
En popüler sanat türlerinden biri olarak dayanıklı ve kalıcı renklerle harikalar yaratabilirsiniz.
Yağlı Boya Nedir?
Toz halindeki renk pigmentlerinin organik yağ ile (genelde bezir yağı) karıştırılmasıyla elde edilir. Boyanın dayanıklılığını artırmak için koruyucular da eklenebilir. Organik bileşenleri sebebiyle su bazlı boyalara göre çok daha sağlıklı olduğu bilinmektedir. Boya ile yağı karıştırarak resim yapmayı bulan kişi olarak Jan van Eyck gösterilir. Ama bu sanatın daha öncelerde de yapıldığı bilinmektedir. Kim tarafından başlatıldığı konusunda net bir bilgi olmasa da Rönesans başlarında (15. yy) İtalya’da başladığı kabul edilmektedir.
Gerekli Malzemeler Nelerdir?
- Yağlı boya
- Fırçalar
- Astarlı tuval
- Palet
- Keten yağı
- Terebentin
- Temizleyici sabun
Yağlı boya
İlk aşamada herhangi bir markanın 12’li yağlı boyalarını tercih edebilirsiniz. Genelde Marrie’s ve Pebeo markaları önerilir ama Monami ve PonART boya kalitesi bir tık aşağıda kalsa da uygun fiyatlıdır ve fark edilir bir kalite ayrımı olmadığından bütçenize göre tercih yapabilirsiniz. Renk açma işlemini çok fazla yaptığımızdan elinizde en fazla beyaz renk bulundurun. Beyaz renkten her zaman yedek edinin.
Fırçalar
Fırça kalitesine önem verin. Fırçalar sentetik ve organik olarak ikiye ayrılır.
Sentetik fırçalar – Yumuşaktır.
Ancak kılları çabuk dağılır, resim yapmayı zorlaştırır ve kısa ömürlüdür.
Organik – Samur fırçalar – Yumuşaktır.
Boyayı iyi tutar, kalitelidir.
Organik – At, domuz kılı fırçalar – Serttir.
Sert ve kalın olduğundan zemin boyamada kullanılır.
Sert ve kalın kıllı fırçaların büyük numaralı olanlarını geniş yüzeyler için kullanabilirsiniz ancak detay çalışırken zorlanırsınız ve resmin çerçevesini bozacaktır. Bunun için yumuşak, mümkünse organik (samur) fırçalar kullanın.
Set halinde satılan fırçaların çoğu sentetik olduğu için kalite olarak bekleneni karşılamaz. Bu sebeple ayrı ayrı almanızı öneririm.
Da Vinci yüksek kalitededir, ancak Pebeo da ilk aşamada ihtiyacınızı karşılayabilir.
Resimde sırasıyla
Yuvarlak – düz – düz kesik uçlu – kedi dili – yelpaze – yan kesik uçlu – mop – düz ince uçlu fırça ve zemin fırçası bulunmakta.
Mümkünse bu fırçaların tamamını temin etmeniz faydalı olacaktır, ancak ilk aşamada peyzaj ve geniş ölçüde bir resim olmayacaksa düz, yuvarlak ve kedi dili fırçalar yeterli olacaktır. Düz, yuvarlak ve kedi dili fırçalardan ikişer adet edinin. Çalışırken temiz fırçayla boyamak çok önemlidir, bu sayede doğru renkleri tuvale işlersiniz. Hem de açık renk boyama yaparken fırçada kalan koyu renkler boyanın rengini bozmaz ve temizlemekle fazlaca vakit kaybetmezsiniz.
Tuval
%100 Pamuk – keten bez tuval veya tuval dokulu resim kağıdı edinin. Bu bezlerin ASTARLI olmasına dikkat edin, mümkünse 3 kat astarlı olanları edinin. Yağlı boya ve yüzey arasında geçirgen olmayan bir kaplama olması gereklidir, yoksa yüzey boyanın yağını emer ve çok boya harcarız ve soluk bir görüntü verir.
Çok amaçlı resim defterlerinden uzak durun! Yağlı boyayı tutması için gramajı yüksek bezden üretilmiş olması gerekir, yani sadece yağlı boya için uygun olan materyalleri edinin.
Palet
Ağaç, plastik, cam veya tek kullanımlık kağıt palet kullanabilirsiniz. Yağlı boya yapım aşamaları dışında, işlem bittiğinde de temizlik gerektiren bir hobidir. Bu sebeple palet temizliğiyle vakit kaybetmek istemiyorsanız cam yüzeyde çalışarak resim bittiğinde yüzeyi terebentine buladığınız bir bezle silebilirsiniz. Veya tamamen bu dertten kurtulmak için tek kullanımlık kağıt paletler mevcut.
Keten Yağı
Boyanın kolay kıvamda sürülebilmesi için keten yağı ile boyayı inceltiyoruz. Beze sadece boya sürerek çalışırsak boyalar arası geçirgenlik olmaz ve boyalar tabakalar halinde kalır.
Mediumlar yani incelticiler arasında reçine olarak terebentin de kullanılır ancak boyanın bezde fazla dağılmasına sebep olur ve soluk bir görüntü verir. İşlem bittikten sonra da boya da çatlamalar yapabilir.
Keten yağı, ayrıca boyanın canlılığını artırır.
Terebentin
Terebentin, ağacın sıvı maddesi – reçinesidir. Ağaçtan ayırma yöntemi ile elde edilen bir boya çözücüdür. Renksiz bir yapıya ve keskin bir kokuya sahiptir, çam terebentinin kokusu hoş olacaktır ancak uzun süre kokuya maruz kalmamanız için kokusuz terebentin edinmenizi tavsiye ederim.
Terebentini resim yaparken fırça temizliğinde kullanıyoruz.
Bir kaba 3’te 2 oranında terebentin ve 3’te 1 oranında su koyarak kullanabilirsiniz. Fırçadaki rengi değiştirirken bu kaba batırıp ardından bir bezle fırçada kalan boyaları temizleyebilirsiniz. Unutmayın, boyadan arınmış fırça ile boyama işlemi yaparsanız istediğiniz renkleri yansıtabilirsiniz.
Tiner de boya temizliği için kullanılır ancak petrolden elde edilen, kokulu, yanıcı ve çok uçucu bir madde olduğundan sürekli solunumunda zararlı etkileri olabilir. Ayrıca cildi de tahriş eder, eldivenle çalışılması elzemdir. Bu tip sağlık sorunlarına sebebiyet vereceğinden tineri tercih etmeyin.
Temizleyici Sabun
Resim bittikten sonra fırçalardaki boyalardan kurtulmak için terebentin kullanın. Terebentin fırçadaki boyanın büyük bir kısmını çözer, yine de fırçada kalan boyalar olacaktır, bunun için herhangi bir sabunla iyice köpürtüp durulayalım. Ardından kuru bir bezle fırça şeklini bozmadan nemini alalım ve bir sonraki resmimizi yapana kadar kurumaya bırakalım.
RENK BİLİMİ
Resim yaparken renklerle kendimizi ifade ediyoruz. Bu yüzden doğru renk seçimi kompozisyonumuzun en önemli parçası olacak. Peki doğru rengi nasıl yakalayacağız? Yeni başlayanlar için doğru renk karışımlarını elde etmek kolay olmayacaktır ama deneyerek ve yanılarak öğreneceksiniz. Size tavsiyem; renklerle haşır neşir olun. Ve zamanla doğru renkleri yakalamak kolaylaşacak.
Öncelikle temel renklerle, istediğiniz renkleri elde etmeye çalışın, renkleri tanıyın!
Temelde üç ana renk vardır. Bunlar: Kırmızı, sarı ve mavi. Tüm renkleri ana renkler ve siyah, beyaz karışımlarıyla elde edebiliriz.
ŞİMDİ BAŞLIYORUZ: ÇİZİM ve BOYAMA NASIL YAPILIR?
- Referans bir resim oluşturun. Detayları daha iyi görmeniz açısından resmi bilgisayar ekranında açmanız daha faydalı olacaktır. Resim bulmakta zorlanıyorsanız pixabay üzerinden fotoğrafları ücretsiz indirebilirsiniz.
- Resmi eşit parçalara bölün ve her kare için tuvale resim çizin. Çiziminiz çok iyi olmasına gerek yok, bu sayede eşit ölçüler yakalayabilirsiniz.
Photoshop kullanıyorsanız grid özelliğinden yararlanabilirsiniz. Veya Art Tutor üzerinden yüklediğiniz resime grid ekleyecektir.
- Lekeleme: İlk olarak bir boya (genelde kahverengi) ile terebentini karıştırıp tuvalin tamamını lekeliyoruz, bu şekilde çalışmak hem çalışması kolay, yumuşak bir yüzey sağlayacak hem de tuvaldeki beyazları kapatacaktır.
- Underpainting Tecnique: Boya ile çizimi tamamlıyoruz. Bu size resmin gölgelendirmesinin nasıl olacağını, hangi kısımlarda koyu, hangi kısımlarda açık renk kullanacağınızı gösterecek. Yani size matematiksel formülü yaratacak, resmin kontrastını ayarlamanızı sağlayacaktır.
Bu iki yöntemi de aşağıdaki videolarda detaylı görebilirsiniz.
Gördüğünüz gibi çizimini tamamladığımız resimleri boyamak hem daha kolay hem daha eğlenceli.
Bol bol video izleyin. İzlerken yapmak zorunda değilsiniz, her videoda yeni bir bilgi öğreneceksiniz.
Faydalı Youtube kanallarından Top 10 liste
- Yeni başlayanlar için tam bir rehber Lena Danya
- Pratiğinizi geliştirin MazArtStudio
- İllüstrasyonlarla harika renkler Happy D. Artist
- Peyzaj boyama yapın KevinOilPainting
- Harika portreler için Daria Callie
- Detayları öğrenin Alpay Efe
- Natürmort teknikleri Sarah Sedwick
- Kurs tadında: Oil Painting 4U
- Sadece spatula ile resim yapabilirsiniz: Paintings by Dusan
- Ve çocukluğumuzda bize resmi sevdiren: Bob Ross
Her tuvalde küçük mutlu bir ağaç saklıdır.
RESİM BİTTİKTEN SONRA
Resim bittikten sonra direkt güneş görmeyen, havalandırmalı bir odada kurumaya bırakın. Kuruması süresi boya tabakasına bağlı 3-12 gün arası sürebilir.
Palet üzerinde kalan boyalarınızı atmayın! Bir kapta üzerine su ekleyerek muhafaza edebilirsiniz, havayla temasını kestiğiniz için kurumayacaktır. Veya 2-3 gün içerisinde devam edecekseniz terebentin veya keten yağıyla boyayı açarak resme devam edebilirsiniz.
Resim tamamen kuruduktan sonra vernik sürerseniz daha canlı bir görüntü elde edersiniz. Bunun için resmin tamamen kurumuş olması gerek, yoksa resimde çatlamalar meydana gelir. Kuruyan resmin üzerindeki tozları kuru bir bezle hafifçe alın. Tamamen tozlardan arındırdıktan sonra bu eğlenceli işlemi yapıyoruz:
Umarım bu yolculuğunuzda size faydalı olmuşumdur. Soru ve yorumlarınız için iletişim bölümünden bana yazabilirsiniz.
Keyifle kalın.
Diğerlerine göre farkını hissettiğim, severek kullandığım malzemeler:
Fırça: Da Vinci No: 3
Blok kağıt: Daler Rowney Georgian Yağlı Boya Blok
[…] PS2: If you are interested in oil painting and want to learn how to paint, you should visit our step by step oil painting article. […]